Afvænning af pillenarkomani på misbrugscenter

03 June 2022 Astrid Pedersen
image

editorial

Har du fået smertestillende medicin af din læge, og har du svært ved at lægge den på hylden? Så læs med i det følgende.

Pillemisbrug – et problem i stigning

Antallet af mennesker, som har oparbejdet en afhængighed af receptpligtig medicin, er øget voldsomt inden for de seneste årtier. I USA har sundhedsmyndighederne haft fokus på problemet, som især skyldes fremkomsten af de såkaldte opioider, igennem mange år.

Opioider så som Fentanyl, Oxycontin og Tramadol anvendes især som erstatning for morfin præparater i forbindelse med smertelindring, for eksempel efter større operationer eller traumer. Disse præparater blev oprindeligt markedsført med løftet om ikke at være nær så afhængighed skabende som opiater, og dermed udelukkende havde opiaternes smertestillende egenskaber.

Dette har siden vist sig ikke at holde stik. Opioider har, lige som morfin og heroin (som er de mest kendte opiater), berusende og euforiserende bivirkninger. Og det er heri det afhængighed skabende element består.

I tusindvis af danskere befinder sig i et afhængighedsforhold af denne type medicin, og har brug for hjælp til at komme ud af misbruget. Det vil nemlig for mange af disse menneskers vedkommende ikke kunne lade sig gøre at slippe afhængigheden på egen hånd.

Misbrugscenter

Hvis man prøver at kvitte denne form for receptpligtig medicin fra den ene dag til den anden vil man nemlig med sikkerhed opleve abstinenser som minder om dem en heroin narkoman gennemgår når han eller hun forsøger at droppe stofferne cold turkey. Det betyder mange dage med influenzalignende symptomer – for eksempel feber, opkastninger, kulderystelser og heftige smerter i hoved, muskler og led – samt tunge symptomer så som delirium med vrangforestillinger, svær depression og selvmordstanker.

Bliv afvænnet på Stien Behandlingscenter

Derfor er det vigtigt at du som pillemisbruger søger professionel hjælp på et misbrugscenter med speciale inden for behandling af medicin afhængighed. Du kan læse mere om misbrugsbehandling på behandlingscenter-stien.dk.