Bedre nattesøvn med et højere melatonin niveau

02 February 2020 Astrid Pedersen

editorial

Træt af at tælle får? Slider det på din psyke at ligge søvnløs nat efter nat? Og er du ved at være der hvor du overvejer at få sovepiller på recept hos lægen? Så er der gode nyheder til dig – for du behøver muligvis slet ikke at ty til så ekstreme midler. Du kan nemlig med overvejende sandsynlighed komme rigtig langt i kampen mod søvnløsheden ved at booste frigivelsen af din krops naturlige søvnhormon, også kaldet melatonin.

Hvordan fungerer melatonin?

Mennesket er indrettet til at sove om natten og være vågen om dagen – så derfor er produktionen af de hormoner og neuro transmittere, som styrer henholdsvis søvn og vågenhed, trigget af lys eller af fraværet deraf. Melatonin er et hormon, som udskilles fra pineal kirtlen (også kaldet koglekirtlen) når det er mørkt. Idet øjnene registrerer fraværet af dagslys, sendes via nervesystemet signal til denne kirtel, som så går i gang med at udskille melatonin.

Melatonin fortæller hjernen, at nu er det tid at gå til ro, hvorefter kroppen lukker ned for diverse funktioner. Det er det der sker når du føler dig søvnig. I takt med at alskens skærme i form af smartphones, tv, tablets og endda laptops er rykket med ind i soveværelset, er flere og flere mennesker begyndt at lide af søvnmangel.

Dette skyldes, at hjernen mistolker lyset fra skærmene som dagslys – og så frigives der ingen melatonin. Resultatet er dårlig søvn, hvis nogen søvn overhovedet. Og så er det, at du vil føle dig træt og uoplagt hele dagen.

Giv din krops melatonin produktion en hjælpende hånd

Hvis du har brug for at komme ind i en bedre søvn cyklus, bør du således fjerne alle skærme fra soveværelset. Du kan også spise et tryptofanholdigt kosttilskud, som hjælper frigivelsen af melatonin på vej. Læs mere på melatoninguide.dk