Er det muligt at annullere en begravelse?

06 February 2021 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det er måske ikke en tanke, som særligt mange af os tænker over, men derfor kan det måske godt komme på tale for nogle mennesker af den ene eller anden grund: Kan man droppe den begravelse?

Man står måske med en kommende begravelse i Struer, og når den er gennemført, så ved man også, at der ingen vej er tilbage, medmindre man vælger at sløjfe gravestedet.

Så forsvinder kisten eller urnen jo også, og så er der ikke flere jordiske rester tilbage af vedkommende, der var begravet, for alt andet er usømmelig omgang med lig.

Man må heller ikke begynde på at grave folk op, for det er gravskænderi. Man skal bevare gravfreden.

Men for nogle mennesker kan dødsfaldet måske først følelsesmæssigt gå op for de efterladte, når tiden til begravelsen nærmer sig, hvor man før da var meget rationel omkring det.

Begravelsen skal gennemføres

Men om det er grundet følelser, eller man af den ene eller anden grund ikke vil have, at vedkommende skal begraves, så skal den ceremoni på den ene eller anden måde gennemføres.

I Danmark er der lovkrav til, hvor lang tid efter dødsfaldet man som minimum skal have begravet vedkommende. Det er også derfor, at man kan føle, den begravelse kan komme hurtigt efter dødsfaldet, så man tror, at folk er kommet hurtigt videre, men det er simpelthen for at overholde loven også.

Det bedste, man kan gøre i den situation, er at sørge for efter bedste evne at tale igennem, at man skal dø en dag og så skrive et testamente i god tid, helst mens man er rask og ved ens fulde fem, så man måske har ordnet det økonomiske ved en begravelse, så de efterladte ikke skal tænke på den slags.

Så gør det det også lettere for folkene bagefter at acceptere, at vedkommende er begravet efter eget ønske og på vedkommendes præmisser.