Få hjælp til tolkning og afklaring af stress symptomer

17 July 2019 Astrid Pedersen

editorial

I dagens Danmark er stress et problem, som er i stigning. Hver eneste dag er over tredive tusind danskere sygemeldt med symptomer på stress eller udbrændthed – en stress relateret sygemelding har typisk en varighed på mindst et par måneder, hvilket er den tid, det skønnes at den stress ramte person skal bruge på at komme tilstrækkeligt til hægterne. Og hvert eneste år indlægges et lignende antal danskere på hospitaler rundt omkring i landet på grund af sygdomme, som har direkte forbindelse til stress. Stress er således en meget alvorlig tilstand, som ikke bør hverken tales ned eller tabuiseres. Og det er meget vigtigt, at du holder øje med de mest almindelige stress symptomer, så kronisk stress kan forebygges inden det er for sent.

Hvad er stress symptomer?

De klassiske symptomer på stress tæller blandt andet søvnbesvær – ofte som følge af overdreven bekymring og tankemylder ved sengetid – spændinger og smerter i hoved og nakke, samt generel udmattelse og ulyst til at deltage i aktiviteter og sociale begivenheder. Mange stress ramte oplever hjertebanken, åndenød og øget sved tendens. Dette skyldes kroppens fight or flight respons, som skal forberede os på at møde trusler og farer – og enten kæmpe imod disse eller flygte fra dem. Der udløses stress hormoner, som på langt sigt er skadelige for såvel kroppen som for de kognitive funktioner. Og derfor er kronisk stress forbundet med en alvorlig risiko for sundhed og helbred.

Stress eller angst?

Når du opsøger behandling for dine stress symptomer, bør du være opmærksom på, at stress hyppigt forveksles med angst. Derfor bør du opsøge en behandler, som har erfaring med behandling af angst, og som kan identificere din lidelse, hvad end det drejer sig om stress eller angst. Disse to lidelser kræver nemlig vidt forskellige behandlinger, selv om de kan minde om hinanden på overfladen. Få mere information på angstekspert.dk