Håndter din tandlægeskræk

10 November 2019 Lykke Holzmann Søby

editorial

Op imod 10% af danskere har tandlægeskræk, og yderligere 30% er ikke vilde med at gå til tandlægen og  undgår derfor at komme til tandlægen så ofte som de bør.

Men hvorfor denne irrationelle frygt? Nogle forventer smerte. Andre bekymrer sig for om tandlægen gør sit job godt nok. Yderligere stressfaktorer inkluderer dårlige oplevelser fra tidligere eller måske endda den sterile lugt fra tandlægen.

Tillid og kommunikation hjælper med at sænke stress

En af de vigtigste faktorer for at overvinde tandlægeskræk er god kommunikation mellem dig og din tandlæge. Når du føler dig informeret om hvad der skal ske – hjælper det typisk til mindre angst.

Hvis du er nervøs for et kommende tandlægebesøg, kan du prøve disse måder at bremse din angst på:

Del din frygt. Hvis du er anspændt eller bange, skal du fortælle det til din tandlæge. At udtrykke dine bekymringer hjælper din tandlæge med at tilpasse behandlingen til dine behov.

Fokuser på åndedrættet under besøget. Når folk er nervøse, har de en tendens til at holde vejret, hvilket reducerer ilten i kroppen og øger følelsen af panik. Som i nogle meditationsteknikker hjælper fokus på langsom, regelmæssig vejrtrækning med at reducere stress.

Lyt til noget musik. Hvis lyden af ​​boret generer dig, kan du medbringe din yndlingsmusik og øretelefoner.

Tænk på hvad du spiser og drikker. Undgå koffein inden en tandlægeaftale. Spis mad med højt proteinindhold, der – i modsætning til sukkerholdige fødevarer – har en beroligende virkning.

Brug håndsignaler. Styrk dig selv ved at blive enige om håndsignaler til at kommunikere med din tandlæge. Når du føler ubehag, skal du signalere tandlægen om at stoppe proceduren.

Find en tandlæge der lytter og kender til tandlægeskræk. Spørg eventuelt venner og familie, hvilken tandlæge de benytter og om de er glade for ham/hende. Hvis du får at vide at en bestemt tandlæge er god og blid fra en person du har tillid til, kan det hjælpe med at reducere din tandlægeskræk.

Besøg https://www.milletand.dk/ for at finde en tandlæge, der kan hjælpe dig af med skrækken og give dig en god behandling.