Radontest i private hjem

31 May 2021 Astrid Pedersen

editorial

Radon menes at være skyld i mere end tre hundrede tilfælde af lungekræft i Danmark på årlig basis. Når man udsættes for radon i for høje koncentrationer over en længere periode øger man således risikoen for at udvikle denne grimme sygdom. Og derfor bør du undersøge om din bolig er i farezonen for forhøjede radon værdier.

Giv din bolig en grundig radontest

Hvis du ønsker sikkerhed én gang for alle bør du sætte i gang med en radontest af din bolig. Du kan købe alt hvad du skal bruge til måling af radon i boligen hos RadonHuset som også tilbyder rådgivning omkring forebyggelse af forhøjede radon værdier i private hjem.

Når du skal udføre en radontest skal du bruge det der kaldes radon målebokse. Du skal placere en radon måleboks i hvert af de rum som familien hyppigst anvender. Det drejer sig i reglen om stuerne, soveværelset og børneværelserne. Her skal radon måleboksene stå i et par måneder og optage samples af de radon partikler som måtte være i luften i familiens hjem.

Hernæst sendes radon måleboksene til RadonHusets laboratorium hvor de vil blive analyseret. Og så får du inden for en måneds tid svar på din radontest i form af en udførlig rapport som angiver radon værdierne i boligen.

Hvad gør jeg hvis radonværdierne er for høje?

Hvis målingen viser forhøjede radon værdier i boligen er der flere ting du kan gøre. Du bør sørge for at husets fundament samt gulv konstruktionen i hele boligen er tætnet og fri for revner. Dette forhindrer radon i at trænge ind i boligen.

Du kan vælge at få etableret en såkaldt radon spærre som sørger for ventilation i en eventuel krybekælder. Du kan også installere et genvex anlæg som sørger for hyppig udluftning af boligen. Og endelig kan du få monteret et sug under gulvet som leder radon gassen væk fra bolig arealet.

Læs mere på RadonHuset.dk.