Stress symptomer eller indikation for angst?

17 July 2019 Astrid Pedersen

editorial

Hvis du én gang har prøvet at have stress, ved du også, at det ikke har noget at gøre med en smule travlhed eller et moderat pres i hverdagen. Stress er utroligt opslidende, og sætter sit præg på alle aspekter af dit daglige liv. Desværre opdager de fleste først stress, når det har udviklet sig til en direkte skadelig tilstand – og så risikerer man varige skader såvel fysisk og kognitivt.

Et menneske, som lider af stress, har nemlig sjældent god kontakt til sin egen krop. Derfor kan det være vanskeligt at opfange de signaler, kroppen sender, inden det nærmest er for sent. Og derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på disse signaler, og husker at lytte efter hvad kroppen prøver at fortælle dig.

Hvad er de typiske symptomer på stress?

Når stress bliver kronisk, vil man kunne mærke en række symptomer så som vedvarende træthed, problemer med fordøjelsen, smerter i hoved og mave, koncentrations besvær, vanskeligheder ved at falde i søvn, og en masse bekymring og tankemylder. Oplever man disse symptomer, er der god grund til at søge behandling – men ikke kun fordi der er risiko for at man lider af stress. Oven for stående symptomer kan nemlig også indikere en angst lidelse. Og det er vigtigt, at man – såfremt man lider af angst – får en behandling, som er rettet imod denne lidelse.

Forskel på stress og angst

Hvor stress er en tilstand, som ofte kan kureres ved at fjerne den stress ramte fra de omgivelser og faktorer, som inducerer stress, er angst en lidelse, som følger én hele livet. Derfor er behandling mod angst ikke at fjerne udefra kommende faktorer, men består snarere i at give den angst ramte de rette redskaber til at lære at leve med – og håndtere – sin angst. Du kan læse mere om angst og angst behandling på angstekspert.dk