Studiegæld bør ikke blive et problem

13 September 2022 Flemming Madsen

editorial

Et studielån kan stiftes af en studerende, som er på SU og skal bruge en større indtægt for at kunne betale de normale leveomkostninger til husleje, mad og tøj. Husleje er ofte en stor udgift i de store studiebyer som Århus og København, og selvom den studerende kun lejer et værelse, kan huslejen sagtens ligge på 4000 kr. om måneden. Lær mere om studiegæld ved at følge linket til en grundig artikel på Bankly – eller læs med neden for.

En studerende kan låne op til 3094 kr. oveni SU’en pr. måned. Og de penge er supervigtige, hvis den unge ikke har et job ved siden af. Det er muligt at få suppleret højere op, hvis man har et barn eller vil lave et slutlån. Mange tager dog et job også, så der er råderum til at bruge penge på fester, ferie og sjov i studietiden. Låner man det maksimale beløb hvert år i 4-5 år vil studiegælden løbe op, og det er selvfølgelig et faktum, som man skal forberede sig på.

Studiegæld skal betales tilbage med rente, og har man lånt 150.000 kr. i løbet af studiet vil det være en gæld, der kan mærkes, og som tager nogle år at betale tilbage.

studiegæld

Hvad er fordelene og ulemperne ved at tage studielånet?

Renten på et studielån er lav (4 procent), og der er ingen gebyr. Lånet skal først betales tilbage, når uddannelsen er færdig. Du skal først påbegynde at betale studielånet tilbage et år efter udgangen af det år, hvor uddannelsen er afsluttet.  

Har den studerende opbygget en studiegæld på f.eks. 100.000 kr., når studiet er slut, er det jo heller ikke en voldsom gæld at betale tilbage. Det er ikke så slemt som de britiske og amerikanske studerende oplever. De har ikke har vores SU-system og kan ende med studiegæld på en halv eller hel million kroner. Det er surt at sidde der med en stor gæld, som tager mange år at komme af med.